"Dobja ki, ha nem tudjuk megjavítani!"

Családi történelem


Nietsch Tamás cipészmester még az első világháború előtt, 1910-ben kezdte a cipész szakmát, Berettyóújfalun (Debrecen környéke). Nietsch Tamás 1898-ban született, amikor még Nagy-Magyarország, azaz a Monarchia (OMM) prosperált, ekkor még fiatal gyermekként élte életét. Az első világháború után 1918-tól Budapesten folytatta a munkát, mint cipész segéd. A front 1918-as összeomlása után, valamint a Tanácsköztársaság után a Nietsch család elkeveredett Európában. A családból a többség Németországot - elsősorban Stuttgartot (Baden-Württemberg), de München környékét is - választotta, de számos családtag maradt Erdélyben, de az egyetlen Nietsch, aki Magyarországot választotta, Nietsch Tamás volt!


Nietsch Tamás, fiatalon átvészelve az első világégést, az 1930-as években 2 cipészműhelyt is vezetett Budapesten, de a második világháború után a kommunizmus mindent elvett tőle, majd 1963-ban nyugdíjba vonult kényszerűen. 1972-es halálának bekövetkeztekor a cipész szakma halhatatlanjai közé vonult be. Az utódok emlékeiben Nietsch Tamás cipészmester büszkén él!

Nietsch Tamás, mint erdélyi német szász és evangélikus származású szakember, Budapestre került, a 20-as és 30-as években saját műhelyében dolgozott, a  cipészmesteri cím megszerzése után. Budapest belvárosában, a Király utca 1. szám alatt, valamint a XIII. Tátra utca 4. szám alatt saját cipészműhelyeket üzemeltetett. A kor viszontagságos körülményei között is kiemelkedő cipészmesteri rangban emlegették a kuncsaftok. A második világháború alatt a katonák lábbelijeit javította, mint hadköteles cipészmester, majd az államosításig - 1953-ig - ismét magániparosként tevékenykedett, ekkor cipészműhelyeit elvették. 10 évvel később nyugdíjba vonult. De büszkén mondhatná a mai nap, hogy fia is igazi cipészmesterré lett!

"A Nietsch nevet akár a Béres, a Zwack és a Gundel mellett is emlegethetnénk, a cipészmesterséghez ugyanis éppolyan hűen ragaszkodik a család, mint az utóbbi három a maga szakmájához - immáron több, mint száz éve." - Femina.hu

Nietsch Tamás fia, Nietsch Pál 1958-ban kezdte  cipész ipari tanulóként a IX. kerületi szövetkezetben, a Soroksári úton, majd 1961-ben már cipész segédként folytatta a szakmát. Ekkor ismerkedett meg Hajmási Ibolykával, leendő feleségével, aki 2010 óta vezeti a cipészműhelyt. Egy évvel később a Dél-pesti cipész  szövetkezetek összevonása után a Mátyás téren dolgozott, a Favorit Szövetkezet tagjaként. Nietsch Pál 1971-ben lett cipészmester, 1975-ben pedig a Budai Cipőipari Szövetkezetben folytatta a cipész szakmát, Városmajorban.

" Az Izabella utcába néhány évtizeddel ezelőtt költözött a műhely, ahol a korábban a Nietschéktől megszokott, magas színvonalon folyik a cipész munka... ...kedvenc lábbelid sorsát bátran a cipészműhelyre bízhatod." - Femina.hu

1985 a szerződéses bérlet jogviszonyának kezdete, amikor a II. kerületi Margit utcában, azaz a Rózsadomb kapujában, a Margit híd budai hídfőjénél készítette és javította a lábbeliket a Nietsch - Hajmási Cipészműhely.

Hajmásy Gyula a II. világháború alatt Felvidéken, Kassa mellett volt a Magyar Honvédség egyik cipészműhelyének vezetője.

A rendszerváltás után, 1989-től költözött a családi vállalkozás Terézvárosba, a VI. kerületi Izabella utcába, s azóta is múltjához méltóan folyik ott a cipész  munka. Sajnálattal tudatjuk a kedves kuncsaftokkal és ismerősökkel, hogy 2010. május 30-án elhunyt Nietsch Pál cipészmester. A műhely továbbra is működik, melyet Hajmási Ibolyka egyéni vállalkozó üzemeltet. Jelenleg az új cipő készítés szünetel.

Hajmásy Gyula az összeomlás után Kassáról szöktette haza a szomszéd 18 éves Varga Józsit, amiért a család örök hálája kísérte.

Hajmásy Gyula, 1921-ben kezdte a cipész szakmát szülőfalujában Egeralján, Celldömölktől nem messze. 9 (!) testvére közül a legfiatalabbként a cipész mesterséget választotta. 3 évig tanult inasként, majd 1924-től, különböző mestereknél dolgozott cipész segédként: ortopéd, csizmadia, illetve stancműhelyekben. Ekkor Budapesten tanulta a cipész szakmát, itt is tette le a cipész mestervizsgát a 30-as években. Ezután ismét Egeralján élt, s itt saját műhelye volt, ahol a háborúig 6 (!) cipész segéddel dolgozott együtt. A II. világháború alatt a Magyar Honvédség egyik cipészműhelyének vezetője lett.

"Hajmási Ibolyka 1960 óta képviseli a cipész szakmát, mint nő - cipőfelsőrész-készítőként 1963 óta tagja a kihaló félben levő cipész szakmának"

1944-ben született Ibolyka lánya, aki ma cipészműhelyünk vezetője. Az 1950-es években elvették, illetve felszámoltatták Hajmásy Gyula műhelyét, fogadott unokatestvérével (Horváth Lajossal) közös vadászboltját Celldömölkön, 2 hold erdőjét, 800 négyszögöl páskomrészt, valamint 10 hold földet... Ezután Hajmásy Gyula egyedül folytatta a cipész szakmát Egeralján, ahol egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig élt és dolgozott.

"10 éve, amióta üzletünket megnyitottuk, minden javítást és átalakítást a Nietsch-Hajmási cipőjavító műhelyre bíztunk, mert gyors, pontos és jó minőségű munkát kaptunk. Vevőinknek is szívesen ajánljuk, ha egy igazán jó cipészt keresnek." - Gyenes László üzletvezető, Kislábú Nők Cipőboltja

A Hajmásy / Hajmási családban a cipész hagyományok még régebbre nyúlnak vissza, mint 1921: Hajmásy Gyula 2 unokabátyja (Hajmásy Dénes és Gaál Gyula) is cipészmester volt. Hajmásy Gyula unokaöccse, Nagy Károly Hajmásy Gyulánál tanult, s lett cipész. A család női tagjai (Gaál Ilona, Nagy Ibolya és Hajmásy Ibolya) cipőfelsőrész készítők lettek.

"A több évtizedes tapasztalat mind a kiszolgálásban, mind az elvégzett munkában tükröződik. Törzsvásárlóinknak a tradicionális cipészműhelyt ajánljuk, hisz az idők folyamán üzleteinkben vásárolt magas minőségű, exkluzív lábbeli kedvenceik javítása, sarkalása, talpalása igényes munkát és kivételes szakértelmet kíván."
- Bizánc Boutique, luxus cipők áruháza

Hajmási Ibolyka 1960-ban kezdte a cipőfelsőrész készítő szakmát, 16 évesen lett tanuló a IX. kerületi Cipész Szövetkezetben. 1963-ban a Favorit Cipész Szövetkezetben fejezte be tanulmányait és ott is dolgozott 1975-ig. Tanulóként ismerte meg leendő férjét, Nietsch Pált 1960-ban, a kezdetekkor. 1975-től 1985-ig a Magyar Optikai Művek (MOM) bőrosztályán dolgozott, mint bőripari szakmunkás.A tízéves időszak alatt született meg egyetlen fiúk, Nietsch Róbert, 1977 őszén. Hajmási Ibolyka 1985-től 1989-ig együtt dolgozott férjével, Nietsch Pállal, a Budai Cipész Szövetkezetben, a II. kerületi Margit utcában, a Rózsadomb tövében. A rendszerváltás után, 1989-től együtt vezetik saját cipészműhelyüket a VI. kerületi Izabella utcában, majd 2010-ben Nietsch Pál bekövetkezett halála után, mint egyéni vállalkozó folytatja Hajmási Ibolyka a cipészműhely vezetését. Ekkortól Benedek Tibor cipész segít a cipőjavításokban.

Mi vagyunk

alternative information

Nietsch Róbert

1977-

alternative information

Hajmási Ibolyka

1944-

alternative information

Hajmásy Gyula

1909-1988

alternative information

Nietsch Pál

1944-2010

alternative information

Nietsch Tamás

1898-1972

“A több évtizedes tapasztalat mind a kiszolgálásban, mind az elvégzett munkában tükröződik. Törzsvásárlóinknak a tradicionális cipészműhelyt ajánljuk, hisz az idők folyamán üzleteinkben vásárolt magas minőségű, exkluzív lábbeli kedvenceik javítása, sarkalása, talpalása igényes munkát és kivételes szakértelmet kíván.”
"10 éve, amióta üzletünket megnyitottuk, minden javítást és átalakítást a Nietsch-Hajmási cipőjavító műhelyre bíztunk, mert gyors, pontos és jó minőségű munkát kaptunk. Vevőinknek is szívesen ajánljuk, ha egy igazán jó cipészt keresnek."
"A Nietsch nevet akár a Béres, a Zwack és a Gundel mellett is emlegethetnénk, a cipészmesterséghez ugyanis éppolyan hűen ragaszkodik a család, mint az utóbbi három a maga szakmájához - immáron több, mint száz éve."

  • Hírek első kézből!

    Szeretnék értesülni a fontos információkról és kedvezményekről első kézből!

Az adatai biztonságban vannak! A Nietsch - Hajmási Cipészműhely adatbiztonsági és "nulla spam" elve miatt a megadott adatokat senkinek nem adjuk ki és nem értékesítjük tovább.
Mi sem szpemmelünk, a hírlevélről pedig egy kattintással leiratkozhat. Ritkán “zavarjuk” de akkor fontos információkról értesül.